Warzywny tydzień
W związku z jesiennym czasem zbiorów, przedszkolaki z grupy Motylki poznawały i utrwalały różne warzywa i jesienne przetwory. W celu bardziej dokładnego ich poznania, Pani Małgosia i Karolina przyniosły je do przedszkola. Pojawiły się: ogórki kiszone, dżemy, miód, kapusta kwaszona i kompoty. Następnie przedszkolaki odgadywały ich nazwy za pomocą różnych zmysłów. Motylki dotykały, wąchały i próbowały różnorodne smaki m. in. kwaśny, słodki i słony. Okazało się, że zagadki smakowe wcale nie były takie łatwe… Antek Maciek i Oliwka chętnie próbowali ogórki kiszone. Zosia z Oliwką delektowały się kapustą. Przed przystąpieniem do zajęć praktycznych dzieci uczestniczyły w wielu zabawach, m.in. utrwalających nazwy warzyw, rozwiązywały również zagadki słowne i obrazkowe o przetworach jesiennych. Franek z Majką natychmiast przyporządkowali wizytówki do odpowiednich ilustracji. Przez kilka następnych dni utrwalaliśmy zebrane informacje o walorach odżywczych jesiennych przetworów, dzieliliśmy się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami. Jesień kojarzy nam się nie tylko z przetworami, ale również z wielkimi dorodnymi dyniami. W środę Motylki dowiedziały się jak drogocenne witaminy dostarcza nam to warzywo w okresie jesienno – zimowym. Podczas zabawy dzieci klasyfikowały dynie ze względu na kolor, kształt, wielkość. Marcel, Dawid i Maja przeliczali je, oraz określali w którym zbiorze jest ich więcej. Była to niezwykła lekcja matematyki. Naszym małym odkrywcom nie brakowało pomysłów i inspiracji. Zakończeniem całego tygodnia zmagań z warzywami było wykonanie dyni z bibuły. Nasi mali artyści zgniatali gazety robiąc kule i wkładali je do woreczka foliowego formując kształt dyni, a następnie obwijali ją pomarańczową bibułą.
Motylki z wielkim zapałem pracowały nad swoimi „dziełami". Alosza i Nicola podziwiali swoje prace stojące na wystawie. Powstała w ten sposób cała kolekcja pięknych i niepowtarzalnych wytworów dziecięcych. Zrobione własnoręcznie dynie prezentowały się znakomicie:)!
Karolina Karwowska