Robimy kompoty na zimę
„Pszczółki” realizując tematykę związaną z przygotowaniem do zimy z wielkim zapałem zabrały się do robienia owocowych kompotów. Zanim to się stało umyliśmy dokładnie swoje ręce i omówiliśmy produkty potrzebne do wykonania tych zapasów. Na stoliku przygotowaliśmy: cukier, wodę, słoiki, nakrętki i niezbędne do tego przedsięwzięcia soczyste owoce. Sprawdziliśmy po zapachu i dotyku czy wybrane produkty nadają się na nasze przetwory. Każdy mógł samodzielnie wydrylować a nawet pokroić owoce. Niejedna śliwka zamiast do słoika powędrowała do buzi… Owoce zrobione, nadszedł czas do napełnienia słoików i przygotowania odpowiedniej zalewy. Z uwagą wysłuchaliśmy jak taką zalewę należy wykonać. Odmierzyliśmy dokładnie po dwie łyżki cukru, które wsypaliśmy do naszych pojemników a następnie zaleliśmy wodą i zakręciliśmy dokładnie nakrętką. Nasze Pszczółki poprosiły panią Beatkę- kucharkę, aby zagotowała słoiki. Na drugi dzień mogliśmy już dokładnie przyjrzeć się przygotowanym kompotom. Nie możemy doczekać się, kiedy skonsumujemy nasze własnoręcznie przygotowane zimowe zapasy.
Małgorzata Kalicka