Przetwory na zimę
Przygotowując się do nadejścia zimy nie mogliśmy zapomnieć o przetworach, jakie przyrządzamy i przechowujemy w naszej domowej oraz przedszkolnej spiżarni. W celu poznania i utrwalenia tych jesiennych przysmaków dokładnie podpisaliśmy je wizytówkami i postanowiliśmy przekonać się czy z pomocą naszych niezawodnych zmysłów uda nam się odgadnąć, co to za smakołyk. Wąchaliśmy, dotykaliśmy i smakowaliśmy wszystkiego po trochu. Próbowaliśmy ogórki i kapustę kwaszoną, miodek oraz wielosmakowe dżemy. Trudno było stwierdzić, który smak preferujemy: słodki, słony a może kwaśny… Wielkim zaskoczeniem było zniknięcie kapusty z miseczki. Okazało się, że posmakowała ona naszym dziewczynkom. Dzieci z pełnymi brzuszkami rozpoczęły przygodę z farbami i nożyczkami. Odrysowaliśmy i wycięliśmy samodzielnie słoiki. Zręcznymi paluszkami namalowaliśmy warzywne i owocowe przetwory. Oczywiście mowa o kwaszonych ogóreczkach i kompotach gruszkowych a nawet jabłkowych. Karton i drucik posłużyły nam do stworzenia ogromnych słojów, a gazety do wykonania „najprawdziwszych” warzyw i owoców, które pomalowaliśmy w odpowiednich kolorach. Wykonane słoje zapełniliśmy gazetowymi przetworami.
Małgorzata Kalicka